Menu

https://mojproleter.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerUskrsnjaPogacagk-is-225.jpglink
https://mojproleter.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerUskrsnjaPletenicagk-is-225.jpglink
« »

Uskršnja pogača

 

Potrebno je (za okrugli kalup prečnika 26cm):

za testo:
- 20g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250ml toplog mleka
- 125g domaćeg kajmaka
- 1 ravna kašičica soli
- oko 500g mekog, belog, brašna
i još:
- oko 50g maslaca
- malo susama
- žumance

Način pripreme:

U šoljicu staviti kvasac, šećer i oko 50ml toplog mleka (od onih 250 ml) i ostaviti da krene da "radi". U činiju za mešanje staviti omekšali kajmak i toplo mleko pa sve dobro promešati, dodati so, nadošli kvasac i opet sve promešati a onda malo po malo dodati brašno i viljuškom sve mešati. Pred kraj rukama umesiti fino, mekano testo, staviti ga u činiju namazanu uljem, prekriti krpom i ostaviti da naraste (oko sat vremena). Testo onda podeliti na 4 dela, svaki deo rastanjiti na veličinu posude u kojoj će se peći i sad: posudu blago nauljiti i staviti prvu "koru", premaziti je maslacem, staviti drugu, premazati maslacem i tako sve četiri. Onda zaseći unakrsno na 16-tine (ali ne do ivice testa ve 5 cm manje) pa uzimati deo po deo testa i nežno umotavati. Ostaviti pogaču da naraste a onda je premazati žumancetom, posuti susamom pa staviti u rernu na 200 stepeni, nekih 20-25 minuta tj. dok fino ne porumeni. Izvaditi je iz pleha i servirati.

Kuc Kajmak Mleko Imlek

Uskršnja pletenica

 

Potrebno je (za jednu pletenicu):

- za testo:
- 65g maslaca
- 65g mleka
- 100g šećera
- 2 jaja
- 435g brašna
- 10g suvog kvasca
- 50g tople vode
- kora jednog limuna
za dekoraciju:
- 1 žumance
- listići badema

Način pripreme:

U činiju za mućenje staviti mleko, vodu, kvasac i malo šećera (od onih 100g), promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira a onda dodati jaja, maslac, koru limuna, šećer i sve dobro promešati pa malo po malo dodati i brašno sve energično mešajući viljuškom (pošto je testo poprilično lepljivo) par minuta. Prekriti posudu providnom folijom i ostaviti da narasta oko 1,5-2 sata a onda testo podeliti na 3 dela, svaki rastanjiti u duži valjak, uplesti pletenicu, staviti na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti oko 30-40 minuta da naraste. Premazati pletenicu žumancetom, posuti seckanim bademom i staviti da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta tj. dok fino ne porumeni. Izvaditi pletenicu iz rerne, sačekati da se ohladi pa servirati.

Maslac President Badem Brasno

 excellentseal

logo

Metalac Proleter a.d.,
ul. Rudničke Vojske br.18,
32300 Gornji Milanovac,
Srbija

 

Log In or Register