Gibanica – gužvara
Potrebno je:
500g kora za gibanicu
400g svežeg kravljeg sira
300g kajmaka
4 jaja
malo soli
150-200-250ml kisele vode
malo suncokretovog ulja (oko 20 ml) + oko 80ml vode
Način pripreme:
U velikoj činiji za mešanje izmrviti sam sir, dodati kajmak, jaja, so i sve dobro sjediniti a onda dodati malo po malo vode dok se ne dobije žitka smesa.
Okruglu tepsiju nauljiti, na dno staviti jednu koru, poprskati mešavinom malo ulja i vode, staviti drugu koru, opet poprskati. Dve kore odvojiti za prekrivanje a ostale cepati na pola, umakati u pripremljen fil i ređati u činiju dok se ne istroše sve kore i fil. (da kore nigde ne budu suve već lepo umočene).
Od gore staviti jednu koru, fino ušuškati, poprskati mešavinom ulja i vode, staviti drugu koru i nju ušuškati i sve opet preliti ostatkom one mešavine, ostaviti 10-ak minuta da „odmori“ i onda ubaciti u rernu na 220 stepeni, nekih 40-50 minuta tj. dok lepo ne porumeni.
Izvaditi iz rerne, ostaviti 20-ak minuta da odmori a zatim iseći i servirati uz čašu jogurta.