Kolač sa jagodama i bademom
Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 28 cm)
100g oljuštenih, mlevenih badema
100g mekog brašna
80g šećera
2 jaja
50g putera
50ml slatke pavlake
na vrh noža praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
prstohvat soli
2-3 šake svežih jagoda
Za sos od jagoda:
2 šake jagoda
3 kašike šećera
I još:
prah šećer za posipanje
sveže jagode
Način pripreme:
U jednoj činiji pomešati mlevene bademe, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugu činiju staviti belanca i prstohvat soli. Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer, a nešto kasnije i žumanca. Kada se sve umuti dodati i otopljen puter i slatku pavlaku, a onda ručno, lagano dodati i mešavinu brašna. Kada se sve sjedini izliti smesu u pleh obložen papirom za pečenje, malo „protresti“ da se sve poravnja, a potom preko poređati jagode sečene na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta tj. dok testo ne porumeni. Izvaditi iz rerne, sačekati da se malo ohladi, posuti prah šećerom i servirati uz sirup od jagoda i koju svežu jagodu.
Priprema sirupa od jagoda: U malu kaserolu staviti grubo iseckane jagode i šećer. Ostaviti pola sata da odstoji i da jagode puste sok, a onda na laganoj vatri kuvati 15-ak minuta tj. dok se ne formira sirupast sok, a jagode omekšaju. Smesu propasirati, vratiti u kaserolu i ostaviti da se ohladi.