Pilav
Potrebno je:
3 batka i karabatka
1 veza zeleni
2 glavice crnog luka
2 kašičice morske soli
par zrna bibera
2 l vode
400g pirinča okruglog zrna
100ml ulja
Način pripreme:
Meso iseci, staviti ga u lonac, dodati oljuštenu zelen, crni luk sečen na pola (i zapečen na plotni), par zrna bibera, soli i sve naliti vodom (cca 2 l). Poklopiti i na laganoj vatri kuvati cca sat vremena tj. dok meso i povrće ne omekšaju.
U drugoj šerpi (koja će ići u rernu) na ulju propržiti luk seckan na kockice, a onda dodati pirinač i stalno mešajući, pržiti dok ne „pobeli“. Skloniti šerpu sa vatre, poravnati pirinač, staviti preko meso iz supe i sve naliti sa 1,2 l supe. Staviti u rernu na 220 stepeni i ostaviti nekih sat vremena. Kada pirinač upije svu tečnost i preko se stvori fina korica isključiti rernu i pilav ostaviti (u rerni) da odmori još nekih dvadesetak minuta pre serviranja.