Pužići sa makom

Pužići sa makom

Pužići sa makom

Potrebno je:
za testo:
100g maslaca sobne temperature
1 jaje
2 kašike šećera
30g svežeg kvasca
300ml toplog mleka
brašna po potrebi (oko 650-700g)


za fil
:
250g mlevenog maka
100g šećera
125ml mleka
korica jednog limuna

 

Način pripreme:
Priprema fila: Mleveni mak, šećer, koricu limuna i mleko staviti u šerpicu pa kuvati fil par minuta a onda ostaviti da se ohladi. (fil treba da bude prilično gust kada je ohladi i mak upije mleko).

Priprema testa: U činiju za mešanje staviti maslac, jaje, šećer, kvasac i mleko pa sve dobro promešati a onda dodati malo po malo brašna dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke (treba da bude malo mekše) a to je oko 650g. Prekriti testo providnom folijom i ostaviti da se udvostruči, premesiti i opet ostaviti da naraste. Testo podeliti na dva dela, svaki rastanjiti na veličinu 30×40 cm, premazati filom, umotati, iseci na „kriške“ debljine 2-3cm i ređati u pleh na papir za pečenje. Ostaviti pecivo oko pola sata da naraste a onda peci u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta.