Kajmak kiflice sa suncokretom

Kajmak kiflice sa suncokretom

Kajmak kiflice sa suncokretom

Potrebno je:
100g oljuštenog semena suncokreta
500g brašna + oko 100g
40g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
200ml kisele pavlake
1 jaje
150ml mleka
150ml vode

i još:
100-150g mladog kajmaka
oko 100g putera
1 žumance + malo mleka
semenke suncokreta
so

 

Način pripreme:
U činiju za mešanje stavite samlevene semenke suncokreta, brašno i so pa sve dobro promešajte. U šoljicu stavite kvasac, kašičicu šećera i malo toplog mleka (od onih 150 ml). Kada kvasac krane da radi dodati u brašno zajedno sa jednim jajetom, mlekom, vodom i kiselom pavlakom. Sve dobro promešati i dodati malo po malo brašna dok se ne dobije fino, srednje mekano testo. Testo prekriti krpom i ostaviti da naraste, a onda ga premesiti, podeliti na 4 dela i svaki deo tanjiti u veliki krug, iseći na 16 delova i svaki trouglić premazati celom dužinom tankim slojem mladog kajmaka, motati kiflice i ređati u pleh. Pre stavljanja u rernu kiflice premazati mešavinom žumanca i mleka, posuti semenkama suncokreta i sa malo soli, a onda na svaku kiflicu staviti vrlo malu kockicu putera i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni na nekih 25-30 minuta tj. dok fino ne porumene.