Pita sa jabukama

Pita sa jabukama

Pita sa jabukama

Potrebno je:
za kore:
350g brašna
210ml tople vode
pola ravne kašičice soli

za fil:
4 jabuke grin smit
50g putera
4 kašike šećera
60g suvog grožđa
60g oraha
malo cimeta
sok jedne narandže (oko 100 ml)
sećer u prahu

 

Način pripreme:
Priprema fila: Suvo grožđe preliti sa malo vrele vode i ostaviti 15-ak minuta da odstoji a zatim ocediti. Na puteru „pržiti“ šećer, dodati oljuštene i iseckane jabuke, sve zajedno pržiti a onda dodati sok od narandže, suvo grožđe, orahe, cimet i sve zajedno krčkati dok saft ne postane sirupast. Fil prohladiti. Priprema kora: U brašno dodati so. U drugu posudu sipati toplu vodu a onda dodavati malo po malo brašna i mešati viljuškom. Pred kraj kada se doda svo brašno istresti testo na radnu površinu I mesiti rukama 15-ak minuta dodajući po malo brašna da se ne lepi. Posle 15 minuta testo staviti u činiju blago nauljenu i testo blago nauljiti, prekriti providnom folijom i ostaviti 30 minuta da odmori. Posle tog vremena premesiti i rastanjiti na veličinu tacne i sad tacnu (poslužavnik, okrugli-veći) nauljiti, staviti testo i njega nauljiti, prekriti opet prozirnom folijom i ostaviti 30 minuta da odmori. Sto prekriti pamučnim čaršavom, blago posuti brašnom, na sredinu staviti testo i razvlačiti od sredine postavljući ruke ispod i tako tanjiti na sve strane. Slaganje: Razvučenu koru poprskati sa malo vode a onda celom dužinom (u jednoj „štrafti“) staviti fil. Preklopiti koru preko fila pa umotati u krug. Koru iseći na tri dela i tako ravno staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Pitu peći oko 40-ak minuta na 200 stepeni (dok fino ne porumeni) a onda je izvaditi iz rerne, sačekati 10-ak minuta pa posuti prah šećerom.