Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 veze svežeg zelja ili blitve
500g mešanog, mlevenog mesa
4 kašike pirinča
1 šargarepa
100g korena celera
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica mlevene paprike
ulje, so, biber

i još:
kiselo mleko

 

Način pripreme:
Pirinač staviti u lonče, preliti vodom i staviti na ringlu. Kad voda provri skloniti s vatre i ostaviti do upotrebe. U šerpicu staviti sitno seckan crni luk i prodinstati ga na malo ulja. Zatim dodati rendanu šargarepu i celer, posoliti i dinstati dok sve ne omekša. Dodati mleveno meso i pržiti na jačoj vatri, stalno mešajući a kada meso porumeni skloniti sa vatre, dodatno malo posoliti, pobiberiti, dodati pirinač (ocediti ako ima vode) i ostaviti da se sve malo prohladi. Listove zelja dobro oprati, stanjiti drške, preliti vrelom vodom i posle 30 sekundi preliti ledenom vodom, ocediti. Uzimati list po list zelja, stavljati po kašiku fila, umotavati sarmice i ređati u šerpu. Kada se utroši sav materijal zaliti sve vodom da ogrezne, staviti kašičicu mlevene paprike preko i malo ulja. Poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 40-ak minuta a onda tako na isključenoj ringli ostaviti da odmori još 20-ak. Služiti sa kiselim mlekom.